sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Valistus

1600-luvun elämänilo alkoi 1700-luvulla muuttumaan rationaalisuutta ylistäväksi uudeksi kirjallisuuden ja filosofian tyylisuunnaksi. Kysehän oli siis tietenkin valistuksesta. Valistukselle tyypillisiä aiheita olivat yhteiskunta, tietoteoriat ja metafysiikka. 

Kuuluisimpia valistusfilosofeja olivat John locke, David Hume, Thomas hobbes ja Voltaire, joista kukin teki omaa tutkimus työtään yhteiskuntasopimuksista aina epistomologiaan. 

Kirjailijoista tärkeimpiä ovat Daniel defoe ja Jonathan Swift. Defoen Robinson Crusoe (1719) on kaunokirjallisuuden klassikko, jota on usein luonnehdittu maailman ensimmäiseksi bestselleriksi. Huolimatta fiktiosta on valistus esillä myös Defoen kirjoissa, ne ottavat kantaa vertauskuvilla erilaisiin yhteiskunnallisiin asioihin

Valistus oli ensimmäinen aikakausi antiikin jälkeen, kun filosofit ovat tutkineet metafysiikkaa ja epistomologiaa niin tarkasti. Vaikka kirjallisuus historiassa huomaa vaihtelun järjen ja tunteiden välillä, oli valistus todellinen tiedon aikakausi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti